Bestel hier de volledige versie van " De Schouder "


De Elleboog - Demo

Loose Body bij volwassenen

Voorkomen
Meestal gaat het om een cartilagineuze fragmenten zonder osseuze nucleus die tengevolge van repetitieve micro-traumata afscheuren en de normale beweeglijkheid en functie van het gewricht in het gedrang kunnen brengen
De anamnese is deze van een chronische elleboogpijn. Soms zijn er recidiverende 'twinges'. In tegenstelling met de loose bodies bij adolescenten zijn er geen acute exacerbaties die spontaan verdwijnen maar gaat het eerder om een constante pijnklacht met functiebeperking.

Het klinisch Onderzoek
Toont een bewegingsbeperking volgens het niet capsulaire patroon
Twee klinische varianten kunnen onderscheiden worden:

 • Er is een beperking van de extensie maar de flexie blijft vrij.
 • Er is een beperking van de flexie maar de extensie blijft vrij

  Radiografie
  Meestal gaat het om zuivere kraakbeenfragmenten die geen radio-opake nucleus bezitten en dus niet zichtbaar zijn op normale opnamen. Een tomografie of een arthrografie kan dit wel.

  Behandeling : Manipulatie.
  Deze leidt meestal tot goede resultaten wanneer een extensiebeperking bestaat. Bij een loose body met flexiebeperking is het resultaat van manipulatie meestal bedroevend.
  Arthroscopie.
  Indien er geen blijvende resultaten zijn met de manipulatieve behandeling, en er duidelijke functionele hinder blijft, kan overgegaan worden tot arthroscopisch verwijderen van de loose bodies.

  Copyright © 1 mei 1998 L. Ombregt [Home] [Startmenu] [Hoofdmenu]