Bestel hier de volledige versie van " De Schouder "


"De Schouder" Demoversie

Eindgevoel

 • Deze term beschrijft de sensatie die de onderzoeker heeft op het einde van de beweging. Het vertelt hem iets over de struktuur die de beweging doet stoppen en kan dus zeer grote diagnostische waarde hebben. Ook wordt aan het eindgevoel heel dikwijls een therapeutische of prognostische waarde gehecht. (zie capsulair patroon)
 • Het normale eindgevoel voor passieve bewegingen in de schouder is het 'ligamentaire eindgevoel' : het gevoel van stevig elastisch weefsel dat via een hefboom op rek gebracht wordt.
 • De pathologische eindgevoelen in de schouder zijn:
 • - te hard: bij arthrose of bij chronische anterieure kapselschrompeling

  - spierafweer: bij uitgesproken inflammatie van het kapsel - de reflectoire spierspanning beschermt verdere overrekking van het sterk geïnflammeerde kapsel - ziecapsulair patroon

  - leeg eindgevoel: er wordt geen eindgevoel waargenomen omdat de beweging wegens een te sterke pijn niet tot op het einde kan doorgevoerd worden - zie acute bursitis

  - dubbel eindgevoel: Na een initiële weerstand kan de beweging vlot verder doorgevoerd worden en komt dan zeer zacht ten einde. Dit is dikwijls een teken van kapsulaire instabiliteit.

  Literatuur

  Copyright © 1 mei 1998 L. Ombregt [Home] [Startmenu] [Hoofdmenu]